Kunsten at “Roadtrippe”. Nogle ideer og måske gode råd.




Kunsten at “Roadtrippe”. Nogle ideer og måske gode råd.


Esta:

Der er ingen visum-pligt for danskere til USA. Man skal dog indgive en ESTA-ansøgning inden ankomst. Der er tale om en elektronisk clearing af indrejsen. Man kan dog ved skranken i USA blive returneret til DK, hvis embedsmanden ikke mener man har ret til at komme ind i USA, selvom ESTA har godkendt. Det sker meget sjældent. Ansøgningen laver man på:  https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ . Hvis prisen er over 14 $  er det det forkerte sted man er landet og man bør lede videre. Har hørt om folk, der har givet flere hundrede kroner for "fake" esta sider. Husk at ansøge senest 72 timer før indrejse.

Esta-godkendelsen gælder 2 år og re-entry er tilladt i perioden.

Vær opmærksom på ved ankomsten og godkendelsen af indrejse gælder: Embedsmanden har altid ret. Følg alle anvisninger og forsøg ikke at følge dine egne indskydelser. De kan ikke lide det.



Estasiden ser således ud:






Fly:



Fly direkte fra Danmark til USA er dyreste løsning. Man får en fin timeløn ved at vælge en mellemlanding i en europæisk storby inden dammen krydses. Der er konstant priskrig og i skrivende stund tales om billigste retur til godt 2000 kr. og man får hvad man betaler for. Siddeplads betales ekstra, hvis man vil være sikker på ikke at skulle sidde inde i sumpen på monkeyclass. Der er ikke megen plads til ben og brede skuldre. Ekstra benplads kan tit tilkøbes.

Maden skal man ikke vente sig noget af. Vi har flere gange ladet den gå urørt retur.  Lidt drinks, øl o.l. er der dog oftest med i prisen. Brug f.eks Momondo til at finde flyrejsen med.

Pak en lille pose i håndbagagen med det man forventer at skulle bruge under flyvningen. Så behøver man ikke igen og igen at skulle op og hente i håndbagagen over sædet. Flyturen er bare noget, der skal overstås. Husk flysokker mod blodpropper i benene.

Billigste tidspunkt at købe på er som regel 6 - 8 uger før. 


Bil:


Billeje foretages hjemmefra. Formidlere som www.RENTALCARS.com  finder de billigste tilbud. Direkte hos udlejere er prisen op til det dobbelte. Man skal regne med ca 200 kr./dag og opefter for en bil til to, alt efter ønske.

Man skal holde godt øje med tilkøb ved afhentning. Nogle forsøger med mersalg. Det kan være ekstraforsikringer, hvor de fleste gennem deres husstandsforsikring er dækket for selvrisiko. Det ka være ekstra vejhjælp. Det kan være leje af ekstraudstyr så som GPS el.l. (Hav din egen GPS med USA-kort med hjemmefra. Leje i en måned af GPS er dyrere end købet af en ny). Sig nej tak, hvis du er i tvivl. Vi har prøvet at blive trukket for 12.000 kr. efter hjemkomst for et par nyttesløse flueben i lejekontrakten. Alm. dansk kørekort er tilstrækkelig.

Benzin sælges i gallons. Omregnet er prisen 4-5 dKr./l.


Danske kreditkort kan sjældent bruges i automaterne ved standerne. Man går istedet til kassen og ber om "Prepay 30 $ on pump 4", hvis altså man ønsker at tanke for 30 $ på pumpe 4 ;-) .

Vejafgifter er få, dog er det en god idet med lidt amerikanske mønter ti automatiske betalingsautomater. Vi har prøvet at stå ud af bilen for at samle 10-cents mønter op, der var landet ved siden af betalingskurvenkurven, for at betale 50 cent i afgift. Lad være med at bruge udlejers tilbud om vejskatbetaling. Alle steder accepteres kontanter og kreditkort.


Benzinpriser i USA. Grøn= billigst  2$/gallon Rød dyrest   3 $/gallon.


Bilen fra 2017 til ca. 10.600  kr. for 49 dage.

AAJ2967  WI. 2017




Kørsel:

Kørsel i USA (når man har vænnet sig til automatgear) er nem. (Start med at finde det sted venstre fod skal hvile. Alt klares med højre fod. Bilen starter kun hvis gearstangen står i P. Ligeledes kan nøglen kun fjernes, hvis gearstangen står samme sted.)

Særlig 4 ting adskiller sig fra DK. I vejkryds kan der være fuldt stop for alle 4 tilkørsler. "Den der stoppede først kører først", men vær forsigtig. 







Mange steder er det tilladt at svinge til højre ved rødt lys medmindre det er forbudt ved skiltning. 








Midt på vejen kan der være markeret en svingbane med gule striber, der bruges af trafikken fra begge retninger. Dog kun til venstresvingninger.




Hvor der er tværstriber i svingbanerne, som til højre, er der ingen svingmuligheder til venstre.


Generelt tages der store hensyn i trafikken. Vi har oplevet at kunne svinge  fra venstre bane til yderste højre bane hen over 8 baner i løbet af 150 m. for at fange en afkørsel.

200 - 250 km. i gennemsnit pr. dag er overkommeligt. Måske mere, men husk at give dig tid på de forskellige stop undervejs. Ved 4- 8 uger kan "hviledage", hvor man ikke oplever alverden, være meget vederkvægende.






Og så er der skolebusser. Når busserne holder for at samle børn op eller sætter børn af slås STOP-skilte ud og røde blink tændes. Man holder tilbage i begge retninger ellers vanker der bøde af ikke ubetydelig størrelse. 

Hold tilbage, hold tilbage. Husk det.





Telefon og data:


Hos "3 " i Danmark kan man købe en pakke med 10 GB og 10 timers tale for 80 kr. / md. Skal man være i USA mere end 30 dage kan man købe flere pakker a 80 kr./md. og først tage dem i brug i USA når det første udløber. 2 måneder med 10 GB/md. og 10 timers tale/md. kan begrænse udgiften til 240 kr. Husk at at aktivere sim-kortene i Danmark og at opsige med 30 dages varsel. Aktivering kan ikke gøres i USA.

Hos T-mobile i USA kan i 2017 købes med ubegrænset data på 4 g. til 51 $ pr. 30 dage.

Datatrafik på danske abbn. , der ikke har USA med i aftalen, er rasende dyre at bruge “over the pod”.


Overnatning:


Første overnatning skal bestilles hjemmefra. Flyselskabet vil vide, hvilken adresse man overnatter på første nat og er nok forpligtigede på at videregive disse oplysninger til de amerikanske myndigheder. Hotels.com giver mulighed for at opsamle rewards, så hver 10 overnatning er “gratis”. Læs: “man får 10 %", hvis man bruger deres hjemmeside til bestilling. Prøv gerne flere platforme, da de gennem cookies godt kan have forskellige priser på samme overnatning. Rewards tilføres kontoen efter 2-3 dage, efter man har forladt overnatningen. Andre udbydere har samme tilbud. 

Det er lidt af et spil, hvor tæt på overnatningen man bestiller. Somme tider er det samme dag, der giver den laveste pris. Andre gange er det en god ide at bestille 3-4 uger før.

Hvis man ikke har data på mobilen til USA, kan man holde ind ved MacDonnals og gratis bruge deres wifi og der bestille næste overnatning. Kuponhæfter, der ligger mange steder som reklamehæfter,er også en mulighed. Prisen for motellerne for værelser med 2 senge fås for fra ca. 45 $ og op. Jo mere øde og længere fra storbyerne og nationalparker, jo billigere. En typisk billig nat ligger på ca. 55 $. Man kan også prøve at dukke op på en mulig overnatning og spørge efter laveste pris. Det kræver lidt is i maven, jo senere det er på dagen.

Billederne ved bestilling er altid taget af nyrenoverede værelser. Når man er i bund med priserne, er virkeligheden ofte langt fra reklamerne.


Modelbillede af  overnatningssted. (Virkligheden noget mindre glamourøs.)








Mad:


Morgenmaden på motellerne er oftest kun toast, smør, marmelade, serials, mælk, lidt søde kager og kaffe/the. Måske juice, måske vafler med sirup, pandekager, æg og pølse (ligner en flad frikadelle) og bacon. Udvalget afhænger delvis af den pris man giver for overnatningen. Når du bor på et meget billigt motel, er der ingen, der sender dig onde blikke, hvis du til morgenmaden medbringer dine egne tillæg, såsom yoghurt og ost.


Er der ikke morgenmad med i overnatningsprisen kan man jo købe sig lidt mælk og cornflakes/havregryn el.l. og lave instant kaffe eller the på værelset. 
Wafflehouse-retsauranterne  eksempelvis har en fin morgenmad med æg, toast, bacon, hashbrownies, waffels og kaffe til ca. 10 $.
(æg:   sunny side up: alm spejlæg,    over easy: vendte,    well done: gennemstegte)


Wafflehous morgenmad.
Frokost: køb en sandwich i et supermarked elller lav den selv af indkøbte varer. (Brød af en god kvalitet er en sjældenhed.


Frokostsandwich.



Den billige udgave af aftensmad er at udnytte, at de fleste moteller tilbyder værelser med mikroovn og køleskab. Start turen med at købe en billig køleboks. Man kan bl.a. i Walmart få en i flamingo og med bærehank. Pris 8-9 $ . Boksen efterlades på det sidste motel. Isterninger kan man forsyne sig med på næsten alle moteller uden beregning. Disse kølebokse ser man næsten alle motelrotter ankomme med. De er gode til opbevaring af kolde drikke og indkøbt mad til senere.


I supermarkederne ( eks.: Safeway, Kroger, Whole-food og Walmart) er der et meget stort udvalg af frosne “færdigretter for en”. 2 -5 $ pr. portion. Dåsesupper af fin kvalitet til 1,50 $. Deres delikatessediske tilbyder færdigretter i store variationer. Pris omkring 6-7 $. Mikrovnfaste engangstallerkner fritager en fra opvask. Bestik tages med i kufferten hjemmefra. Husk skarp kniv, proptrækker og dåseåbner.

Billigt indkøbssted: https://www.dollartree.com

Eksempler på billig kost:

Kyllingesuppe tilsat ærter.





A la Italia.


Sushi fra Kroger.


Man kan jo lade 5 og 7 være lige og spise på restaurant eller fastfood-steder. Pris pr. person fra 10 - 12 $ og opefter for frokost og det samme for aftensmad. Det er ikke nogen kunst at bruge både 5 og 10 gange så meget. Kigger man sig godt for kan man godt finde både velsmagende og billige restauranter. Feks. Outback Steakhouse har enonsdagsmenu til 10 $ og Appelbees har for tiden  "2 spiser for 20 $ ".




Tips (drikkepenge)



Tips (drikkepenge):
Drikkepenge er en del af de ansattes løn.

Vi følger følgende princip:

Motellet: 2$ pr. nat. Læg penge hver dag på sengen, da det er forskellige, der ordner værelset.

Restaurant: + 15 %, hvis alt klapper. +/-

Bar 1 $ pr. omgang. Mere hvis man er flere end 2.

Bellboy: 2 $ for kufferter.

Taxa: + 10-15 %.

Ovenstående virker ok (som amerikanere selv giver).Bonen foreslår måske mere, men man behøver ikke.


Øl, vin og spiritus:

USA har 50 stater og der er nok lige så mange lovsæt på området. Lige fra "Alt sælges i supermarkedet" til "Alt sælges kun i liquerstores" Nogle steder skal man UANSET alder vise ID. Det føles lidt spøjst at man som 66-årig bliver afkrævet ID for at købe en øl.





Og hvad koster det så?? 500-700 kr. pr person for motel, benzin og "mad og drikke", hvis man passer på pengene.

Pas til  mere end 50 nationalparker for 12 md. for en bil med passagerer: 80 $.




GOD TUR...

ps.: mangler jeg noget, så skriv.

Vil man se/gense andre USA-turer/oplevelser, så se her:


















Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Hviledag, halv hviledag og 2 dage i YellowStone.

Nashville.